Landelijke Moederraad

Maak kennis met onze landelijke moederraad.

Hieronder stellen de leden van de moederraad zich voor.

Karen Thompson

Hoi ik ben Karen en sinds november 2020 (samen met Felix) de trotse ouder van Eleanor. Toen ik zwanger werd en me voorbereidde op de bevalling door een cursus te volgen, keek ik mijn ogen uit. Wat is het vrouwelijk lichaam en het geboorteproces bijzonder en wat heeft Nederland een uniek geboortesysteem….Ik had van dit alles geen weet.

Mijn zwangerschap verliep vol vertrouwen en ik had een prachtige geboorte met veel steun van mijn partner waardoor ik me krachtig voelde. Tegelijkertijd hoorde ik ook dat veel vrouwen om mij heen niet zo een positieve ervaring hadden en dat er veel angst heerst rondom bevallen. Ik verdiepte me in de zwangerschap, de bevalling en kraamtijd. Wat een boeiende wereld waarin zoveel samenkomt; fysiek en mentaal, meerdere zorgprofessionals, controle en loslaten.

Mijn wens : ervoor zorgen dat zoveel mogelijk vrouwen (en hun partners) met vertrouwen én kennis de geboorte tegemoet gaan en dat het Nederlands geboorte systeem daar optimaal in ondersteunt. Op dit moment ben ik me aan het oriënteren hoe ik bij de stichting het meest van toegevoegde waarde kan zijn om dat voor elkaar te krijgen en zit ik in de werkgroep voor de ontwikkeling van de consultkaart voor vrouwen met PTSS klachten.

Daisy Reitsma – van der Zwet

Een functie zonder functie omschrijving, zonder salaris indicatie … Wie zou daar nou op solliciteren? Ik, want de allermooiste functie op mijn curriculum vitae is het zijn van moeder. Aantal uren per week? Ontelbaar. Functie omschrijving? Elke dag ontdekken. Salaris? In kusjes en heel veel liefde. Ik geniet van iedere kus en knuffel die ik van onze dochter mag ontvangen. Maar ook ik heb gestruggled na de bevalling. En helemaal met de roze wolk, die lang niet altijd roze is. Het is mijn passie om de taboe te doorbreken met betrekking tot mentale struggles na de bevalling en als moeder. Daarom ga ik me met onwijs veel passie en enthousiasme inzetten. Want passie en enthousiasme maakt succes!

Renuka Dewnath

Ik ben Renuka en alleenstaande mama van mijn zoontje Rishaan – inmiddels 3 jaar oud. Mijn zoon is voor mij de belangrijkste drijfveer om vrijwilligerswerk te doen. Zo kan hij naar de kinderopvang waar hij met andere kinderen kan spelen en kan ik naast mamma zijn me ook verder ontwikkelen en werken aan een goed doel. Het goede doel van Het Buikencollectief spreekt me heel erg aan. Ik help de stichting op dit moment vooral met veel praktische dingen, zoals het versturen van folders en ansichtkaarten naar zorgprofessionals en ondersteuning op administratief vlak.

 

Inge Schmidt

Mijn naam is Inge Schmidt, 35 jaar. Ik werk in het onderwijs en heb een zoontje van 7 maanden.

Tijdens mijn zwangerschap was ik medisch en ben ik uiteindelijk ook in het ziekenhuis bevallen. Ik heb dit traject en mijn bevalling als onwijs positief en prettig ervaren, maar ben me ervan bewust dat mijn eigen assertiviteit en nieuwsgierigheid hierin een grote rol speelden. Ik ben me ervan bewust dat dit lang niet voor iedereen geldt en dat een medische zwangerschap en/of een bevalling in het ziekenhuis heftige ervaringen kunnen zijn die een negatieve indruk kunnen achterlaten.

Via mijn lidmaatschap aan de moederraad wil ik mij dan ook hard maken voor moeders die het lastig vinden om door te vragen of hun grenzen te bewaken. Ik gun iedereen, ongeacht of het een medisch traject is, een prettige zwangerschap en een positieve en vooral veilige bevalling!

Jitske Wildschut

Ik ben Jitske, ik heb vier kinderen. Ik ben dochter van een gynaecoloog. Ik ben opgeleid tot kritisch denker. Ik ben uitgesproken. En toch. Toch veranderde ik in het contact met de geboortezorg te vaak in een soort mak schaap. Ik knikte maar begreep het toch niet precies. Ik knikte maar herkende niet echt wat er werd gezegd. Ik knikte maar wilde het eigenlijk net anders.

Ik had vier zwangerschappen nodig om mijn stem te vinden. Om in mijn zwangerschap, mijn bevalling en mijn kraamtijd echt het gevoel te hebben dat ik, samen met de natuur, aan het roer stond. Dat is een manier van leren maar mogelijk niet voor iedereen de meest gewenste.

Ik wens het iedereen toe in deze zo belangrijke levenservaring te weten wat je behoeftes zijn, deze uit kunnen spreken en hier ook voor te durven staan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is namelijk niet alleen aan jou maar ook aan beleid, onderzoek en de geboortezorgprofessionals die dit uitvoeren om je die ruimte ook echt te laten voelen.

Het Buikencollectief is op al die vlakken actief. Het helpt je je stem te vinden en voegt deze toe aan al die andere zwangere stemmen om jullie te vertegenwoordigen daar waar er met, over en namens jullie gepraat wordt.

Bij de stichting betrokken zodat ik mijn stem veel breder in kan zetten. Zodat het bewust kiezen voor de door jou gewenste ervaring voor iedereen toegankelijk is; ongeacht hoeveelheid kinderen, opleiding of 24/7 toegang tot een persoonlijke gynaecoloog.

Want als je met je kindje in je armen het gevoel hebt dat, daar waar het mogelijk was, jij het voor het zeggen had, is dat zo’n sterk gevoel. Een gevoel dat niet alleen je kindje maar ook je relatie, je gezin en de maatschappij ten goede komt.

Ik kijk er naar uit jouw stem te horen en te verkondigen.”

Nasrin

Hallo moeder/moeders to be. Mijn naam is Nasrin en ik ben moeder van twee prachtige kinderen. Niets is fijner dan moeder zijn (ondanks dat het soms zwaar en moeilijk is) en niets is zo bijzonder dan dat je als vrouw zwanger bent en kinderen kunt baren. Mijn eerste bevalling was echter een hele nare ervaring. Een bevalling die medisch eindigde, terwijl ik aan alles voelde dat dat niet had gehoeven.  Maar mijn tweede bevalling was prachtig en heel bijzonder. Als het aan de artsen had gelegen was het weer een medische bevalling geworden, maar dit keer had ik zelf de regie en heb ik ervoor gewaakt dat het echt mijn bevalling bleef.  Ik wist na die eerste nare ervaring hoe belangrijk het was om echt naar jezelf te luisteren en trouw te blijven aan je gevoel.

Ik zit bij de landelijke moederraad van de stichting, omdat een zwangerschap en bevalling je altijd bij blijven. Daarom is het belangrijk dat het een goede ervaring is; iets waar je tevreden op terugkijkt en niet dat het je pijn doet als je eraan terugdenkt. Ik heb de stichting o.a. geholpen door een vlog te maken in het Farsi (Iraans) over hoe je de BRAINS-methode kunt toepassen. Een handige tool om zelf de regie te houden.

Monique

Hoi, ik ben Monique Gerrits. Ik ben mama van 4 kinderen, 2 jongens, 2 meisjes, van 14, 12, 10 en 7 jaar. Ik heb zelf mijn zwangerschappen en bevallingen ervaren als iets wonderlijks en moois, maar ik ken helaas een hoop vrouwen die een veel minder fijne ervaring hebben gehad. Ik grap weleens tegen vriendinnen dat ik niet mee kan praten over bevallen, omdat alles bij mij zo makkelijk ging, in mijn eigen bed en zonder problemen.. Omdat ik iedere vrouw een fijne zwangerschap en bevalling gun, ben ik vrijwilliger geworden van Het Buikencollectief.

Bij de Stichting ben ik vooral bezig met ondersteunen op operationeel en administratief vlak. Zo deel ik af en toe nieuws via diverse kanalen, kun je een keer post ontvangen via mij, pas ik eens wat aan op de website en vind je mij misschien op onze besloten community.

Julie

Mijn naam is Julie Munneke en ik ben moeder van 3: Berend (4), Govert (3) en Emma (1).
Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest als business controller bij Ahold heb ik besloten een eigen bedrijf op te starten in het verhuren van baby producten: Tiny Library. Het combineren van een eigen bedrijf en het moederschap is mijn dagelijkse uitdaging, ik vind beide namelijk heel belangrijk en krijg van beide veel energie.
Mijn bevallingen waren relatief heel goed en bizar genoeg allemaal thuis, terwijl niet zo zeer gepland. Pas bij de derde heb ik me gerealiseerd welke keuzes je eigenlijk hebt als vrouw en hoe je regie kunt hebben tijdens het proces. Bij de eerste en de tweede was ik daar nog helemaal niet toe in staat. Ik ben daarom heel erg gemotiveerd om me in te zetten voor een geboorteproces waarin de vrouw een stem heeft en haar belangen en die van het kindje zo goed mogelijk worden behartigd. En dit is voor alle vrouwen anders!

Kim

Mijn naam is Kim en moeder van 3. Ik weet goed wat ik wil en waarvoor ik me hard wil maken. Ik miste, vooral tijdens mijn eerste zwangerschap, veel informatie. Over de enorme gezondheidsvoordelen van borstvoeding, het fysieke herstel na een bevalling en hoe je op een duurzame manier invulling kan geven aan het verzorgen en grootbrengen van je baby. Ik kijk positief terug op alle zwangerschappen en bevallingen, maar pas bij mijn derde kindje was het helemaal zoals ik het voor ogen had. Ik had een droombevalling in een bad waarin ik mijn dochter zelf aannam. Deze ervaring had ik ook zo graag bij mijn zonen willen hebben! En waarom heeft niemand me ooit verteld dat wasbare luiers van tegenwoordig hartstikke makkelijk en schoon in gebruik zijn? Dat een kraampakket ook duurzaam kan? Dat om je bekkenbodem en buikspieren weer optimaal te herstellen je tijdens oefeningen de juiste ademhaling moet toepassen? Gezondheid en duurzaamheid zijn thema’s die me aan het hart gaan en waar iedere moeder goed over geïnformeerd zou moeten worden. Pas dan kunnen we echt impact gaan maken voor een schonere en gezondere wereld voor onze kinderen.